Arnavutluk, Yunanistan ve hatta İtalya gibi komşu ülkelerin manzaralarına rakip. Sahip olduğu doğal güzellikler, dağlık alanları ve kıyı şeridi ile sizleri kendine hayran bırakacak. İşte sizin için hazırladığımız Arnavutluk gezilecek yerler listesi.
Arnavutluk Avrupa birliğine üye değildir. Ayrıca turistik ziyaretler için (180 günde en fazla 90 gün kalmak için) vize gerekmiyor. Fakat yine de yanınızda dönüş uçak biletiniz, otel rezervasyonu belgeniz hazır olsun, yoksa sınır polisi bazen sıkıntı çıkarabiliyormuş. Para birimi Lek’tir ve 100 Lek yaklaşık 1 euro değerindedir. Genel olarak ucuz bir ülke diyebiliriz.
Arnavutluk’ta ziyaret edilecek en güzel yerler arasında Berat, Tiran, Gjirokaster, Arnavutluk Rivierası, Osumi Kanyonları, Ksamil, Djati Milli Parkı, Butrint Milli Parkı, Durres, Mavi Göz, Bovilla Gölü, Vlore, Saranda, İşkodra yer almaktadır. Üstelik, Avrupa’nın birçok ülkesine göre oldukça uygun fiyatlarla seyahat edebilirsiniz.
Arnavutluk Gezilecek Yerler
Arnavutluk gezilecek yerler listemizi tarihi yerleri, doğal güzellikleri, seyahat kolaylığı ve sunulan aktivitelere göre düzenledik bundan dolayı seyahat planınıza ekleyebilirsiniz. İşte size Arnavutluk gezilecek yerler listemiz:
- Ksamil Plajları
- Tiran
- Berat Şehri
- Butrint Antik Kenti
- Theth Köyü
- Gjirokastra Şehri
- Saranda Şehri
- Valbona Vadisi
- İşkodra Gölü
- Blue Eye Doğal Parkı
- Durres Şehri
- Vlorë Şehri
- Llogara Milli Parkı
- Divjaka Plajı
- Apollonia Antik Kenti
- Kruja Şehri
Bu yerler, manzaraları, turistik yerleri, tatil yapmak için ideal yerleri, bisiklet gezileri ve ilgi çekici noktaları ile ziyaretçileri memnun etmektedir.
1. Berat
Berat, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan ilk yerimizdir. Arnavutluk’ta ziyaret edilebilecek en güzel yerlerden biri olan Berat, cazip mimarisi ve muhteşem şehir manzarasıyla dikkat çekmektedir.
Burada mutlaka Berat kalesini ziyaret etmelisiniz. Kale tepede olduğundan manzarayı izleyebilirsiniz. Berat kalesine giriş ücretsiz ve çevresindeki kafede birşeyler atıştırabilirsiniz. Berat kalesi dışında Onufri İkonografi Müzesi, Berat Etnografya Müzesi (müzelerin giriş ücreti 3-4 euro arasında) Kisha Shen Triadha (gün batımı izlemek için güzel bir yer) gibi tarihi yerleride gezebilirsiniz.
Berat Tiran’dan otobüsle yaklaşık bir buçuk saat sürmektedir. Biletler yaklaşık kişi başı tek yön için 4.5 euro civarında ve sabah 5.30’dan akşam 5.30’a kadar her yarım saatte (yaklaşık) bir otobüs seferi bulabilirsiniz. Unutmadan otobüse giderken yanınızda para götürmeyi unutmayın çünkü otobüslerde pos cihazı olmayabilir. Dolayısıyla şoför sizden nakit isteyebilir. Araç kiralamak isterseniz ortalama araç fiyatları günlük 25 euro civarında ve yakıt gideri 30 euro civarındadır. Berat’ı gezip görmek için 1 gün yeterli olacaktır.
2. Tiran
Tiran, Arnavutluk’un başkentidir. Tiran’da eğer otelinizi Skanderbeg (merkez) meydanına yakın bir yerde tutarsanız, Et’hem Bey Camii, Saat Kulesi, Ulusal Tarih Müzesi, Kültür Sarayı, Tiran Piramidi, Bunk’Art1 ve Bunk’Art2 müzelerine yürüyerek ulaşabilirsiniz.
Arnavutluk’un tarihini daha iyi anlamak için, Tiran’daki Bunk’Art1 ve Bunk’Art2 müzesine gitmelisiniz. Müzeler eski bir nükleer sığınakta bulunuyor ve Arnavutluk’un tarihi ile ilgili bilgiler veriyor. Bu arada Tiran’da neredeyse her sokakta nükleer sığınak bulunmaktadır. Toplam sayının Arnavutluk genelinde 173.000 olduğu söyleniyor.
Bu gezilerden sonra dinlenip birşeyler atıştırmak isterseniz, bunun için en iyi yerler Tiran Büyük Parkı (Grand park) ve Blloku’dur. Özellikle Blloku da güzel kafe ve restoranlar mevcut. Tiran’da Dajti teleferiğine binip dağa çıkabilirsiniz. Bunk’art müzelerinden sonra ikinci favori aktiviteniz olabilir. Bilet ücreti 2 eurodur.
Tiran, Arnavutluk’ta ziyaret edilmesi gereken şehirlerden biridir. 2 gün Tiran’ı gezmek için yeterli olacaktır. Eğer 3-4 gününüz varsa Berat’a yada Akçahisar’a gidebilirsiniz.
Not olarak; Tiran’da euro kullanımı yaygın fakat kahve, su, ekmek vs gibi ucuz fiyatlı ürünler için yanınızda bir miktar Lek olması yararlı olacaktır.
3. Ergiri
Ergiri, Arnavutluk’un güney kısmında yer alır. Osmanlı döneminden kalma bir şehir olan Ergiri, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almasıyla korunmuştur. Ergiri’de taş evler çok popüler ve bunlar Osmanlı imparatorluğu zamanında yapılmış yapılardır. Ayrıca şehir Arnavutluk’ta müzeler şehri olarak biliniyor.
Ergiri’de ilk olarak kesinlikle Ergiri kalesini ziyaret etmenizi tavsiye ederim. 12. yüzyılda Osmanlı imparatorluğu döneminde yapılan kale, yüksek bir tepede olduğundan, Gjere dağları ve Drino Nehri’nin harika manzarasını izleyebilirsiniz. Kale, 1932 yılında cezaevine çevrilmiş sonrasında müze olmuştur. Müzede Arnavutluk’un bağımsızlık savaşı sırasında kullandıkları silahlar sergilenmektedir. Bunlar arasında II. Dünya Savaşı sırasında düşen bir ABD Hava Kuvvetleri Jeti de bulunmaktadır.
Ergiri’nin Eski Şehir kısmı da fazlaca ziyaret almaktadır. Burada küçük dükkanlar, şirin kafeler var ve hediyelik birşeyler alabilirsiniz. El yapımı yerel ürünler mevcut. Bunun dışında Soğuk Savaş Tüneli ve Etnografya müzesini görebilirsiniz.
Eğer ziyaretiniz kış aylarına denk gelirse, Ergiri’ye bağlı olan Permet’e kısa bir gezinti yapabilirsiniz. Burası, sıcak kaplıcalarıyla ünlüdür ve kış ayları için Arnavutluk gezilecek yerler listenizde yer alabilir. Eğer yaz ayında bir tatil düşünüyorsanız, Ergiri’den sonra ilk durağınız kesinlikle Ksamil olmalıdır.
4. Arnavutluk Rivierası
Arnavutluk Rivierası, turistlerin en çok ziyaret ettiği kısmı diyebiliriz. Riviera bölgesinde birbirinden güzel popüler ve popüler olmayan sahiller var. Yaklaşık olarak 120 km uzunluğunda olan bu bölge Adriyatik Denizi boyunca uzanıp ve Arnavutluk’un güney batı kesimini kapsıyor. Buralara Tiran’dan 3 ile 5 saat arasında (gideceğiniz yere göre) gelebilirsiniz. Otobüsle gelecekseniz fiyatlar gayet uygun. Kişi başı tek yön fiyatları 5-11 euro arasında. Ama benim fikrim araç kiralayıp kıyı şeridinden gitmeniz. Çünkü yolların durumu gayet iyi ve çok fazla yüksek rakımlı yollar var. Örneğin Llogara Geçidi’nde durup manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz. Ayrıca geçidin yanında restoranlarda mevcut. Burada durup manzarayı izlerken birşeylerde yiyebilirsiniz. Diğer bir opsiyon ise (eğer yeşil kartınız yada vizeniz var ise) Yunanistan’ın Korfu adasına havayoluyla gidip, oradan yaklaşık bir saatlik feribot seferi olacaktır.
Riviera boyunca kıyı şeridi beklentilerinizin ötesinde olacak. Suyu inanılmaz derecede berrak, mavi ve sıcak. Ama bu bölge boyunca en güzel olan sahil ve deniz bence Ksamil’dedir.
Arnavutluk Rivierası’nda müzik festivalleri de düzenleniyor. Dhermi kasabası’nda, Kala Festivali, Turtle Fest ve ION Festivali gibi popüler müzik festivalleri düzenleniyor. Sizde gideceğiniz tarihte festival aktivitelerine göz atabilirsiniz. Güneyde yer alan Saranda Arnavutluk’un gizli başkenti olarak bilinir. Buradaki sahiller yaz ayları için kesinlikle Arnavutluk gezilecek yerler listenizde yer alması gerekir.
Llogara Geçidi, Dhermi Plajı, Lukova Plajı ve Arnavutluk sahilleri, Arnavutluk Rivierası’nın diğer güzellikleridir. Bu kasabalarda konaklamak, bölgenin tüm güzelliklerini keşfetmek için mükemmel bir yoldur.
5. Osumi Kanyonları
Arnavutluk’un ‘Grand Canyon’u olarak bilinen Osumi Kanyonları, maceracılar için kaçırılmayacak bir yerdir. Osumi Kanyonları, doğru zamanda Arnavutluk’u ziyaret ediyorsanız rafting için mükemmel bir yerdir. Osumi’yi keşfetmek için en iyi zaman ilkbahardır. Bu aylarda, su seviyesi en yüksek seviyede olduğundan, kanyonun tamamını su yoluyla keşfedebilirsiniz. Kanyon da giderken şelaleleri keşfedeceksiniz ve keyifli anlar yaşayabilirsiniz. Yazın sonuna gelindiğinde, su derinliği yeterince olmadığından nehirdeki kanyonu göremeyeceksiniz. Ziyaretiniz sırasında su seviyesi düşükse, kanyonun üstünden de güzelliğini görebilir, havuzlarda yüzebilir, yürüyüş yapabilirsiniz.
6. Ksamil
Ksamil, gerçekten güzel plajlara ve deniz sahip olup, Arnavutluk’un en güzel yerlerinden biridir. Ksamil’in hem çakıllı hem de kumlu plajları bulunur ve en berrak turkuaz denize sahiptir. Yukarıda da belirttiğim gibi, Arnavutluk’un en iyi plajlarından biridir.
En kalabalık plajlar genellikle ana Ksamil plajı (Plazhi Ksamilit) ve Plazhi Bora Bora’dır. Bu plajlar en güzel, sığ sulara sahiptir. Yakında 4 adet küçük adacıklar var ve yüzerek buralara ulaşabilirsiniz. İsterseniz kano veya bot kiralayabilirsiniz. Eğer ilginiz varsa şnorkel ile dalış yapabilirsiniz.
Kıyının biraz daha aşağısında, Lori Beach ve The Last Bay gibi biraz daha sakin plajlar bulunur. Bu plajlar da aynı güzellikte ve yazın ana plajların kalabalık olduğu zamanlarda buraları değerlendirebilirsiniz. Ancak, burası da gerçekten kalabalık olabiliyor. Eğer burası da kalabalıksa Mirror sahiline gidebilirsiniz. Burası genelde daha sakin oluyor ama sahilleri biraz daha taşlı. Plajlar genelde Haziran’ın ortasına kadar ve Eylül ortasından sonra sakin oluyor. Fakat Haziran sonuna doğru gittiğimizde plajlar çok kalabalıktı.
7. Dajti Dağı
Dajti dağı Tiran’ın hemen doğusunda yer alan bir dağdır. Tiran’da Bunk’art müzelerini ziyaret ettikten sonra Dajti dağına teleferikle çıkabilirsiniz. Şehirden ve sıcaktan kaçmak için uygun bir seçim fakat tek sebep tabi ki bu değil. Teleferikle, 15 dakika süren yolculuk sonrasında deniz seviyesinden 1600 metre yüksekliğe çıkıyorsunuz ve burada Tiran şehrini izleyebilirsiniz. Teleferik fiyatı gidiş dönüş kişi başı 6 euro civarında. Dağın tepesinde yemek yiyip birşeyler içebileceğiniz restoranlar mevcut. Ayrıca outdoor aktiviteleri ve yamaç paraşütü yapabilir, mini golf de oynayabilirsiniz. Not olarak, teleferik çalışma saatleri 09:00-18:30 dir ve Salı günleri kapalıdır.
Teleferiğe şehirden yürüyerek gitmek zordur bu yüzden otobüs veya taksi ile ulaşım daha uygun olacaktır. Otobüs kişi başı 0.5 euro civarındadır. Taksi ise 6-8 euro civarında fakat Merrtaxi adlı taksi firması biraz daha uygun tarifeyle götürüyormuş. Onlardan da fiyat almanızda yarar var.
Otobüs ile gitmek isterseniz, 11 numaralı mavi Porcelan otobüsüne binmelisiniz. Unutmadan, yanınızda LEK (Arnavutluk para birimi) olması iyi olacaktır. Çünkü otobüslerde ödeme her zaman kartla olmuyor ve şoför sizden nakit isteyebilir. Şoföre Dajti dağına gideceğinizi söylediğinizde size yardımcı oluyor. İndikten sonra 5 dakika yürüyerek, teleferik için bilet satış noktasına ulaşabilirsiniz.
8. Butrint Milli Parkı
Butrint, UNESCO listesinde yer alan diğer arkeolojik yer. Ksamil sahillerinin yanında bulunan bu ada gibi alanda antik bir kentin kalıntılarını görebilirsiniz. Çevresinde yürümek isterseniz 1-1.5 saat zaman ayırmalısınız. Yürüyüşü ormanlık bir alanda yapıyorsunuz ve başka kalıntılar da karşınıza çıkıyor.
Butrint, tarih öncesi çağlardan bu yana yerleşim yeri olmuştur. Burada Yunanlılar, Romalılar ve Venedikliler tarafından yapılmış harabeler görebilirsiniz. Venedik kulesine çıkıp Butrint’in çok güzel çevresini görebilirsiniz. Butrint’teki popüler yerler arasında bir Roma tiyatrosu, tapınak ve forum gibi yerler bulunmaktadır. Ayrıca, bu güzel korunmuş şehrin antik tarihini okuyabileceğiniz bir müze de mevcuttur.
Giriş ücreti kişi başı 1000 LEK (yaklaşık 10 euro) ‘dir. Günün ilerleyen saatlerinde sıcaklığın artması ve kalabalık olması nedeniyle sabahın erken saatlerinde ziyaret etmek daha iyi olacaktır. Biz sabah saat 8’de geldik ve ayrılırken kuyruğun uzunluğunu görünce iyi bir zamanda geldiğimizi anladık.
Saranda veya Ksamil’de kalıyorsanız, Butrint’i kaçırmamanızı tavsiye ederim. Yukarıda bahsettiğimiz gibi sabah erkenden ziyaret edip gün içinde sahile gidebilirsiniz.
9. Durres
Arnavutluk’un en büyük ve en eski şehirlerinden biri olan Durres, Tiran’ın batısında kalmaktadır. Tiran’dan Durres’e otobüs, taksi ve özel aracınızla gidebilirsiniz. Otobüs seferleri gayet fazla olup 30 dakika civarında sürmektedir. Bilet fiyatları yaklaşık 150 LEK yani 1.5 EURO civarındadır ve ücreti LEK (Arnavutluk para birimi) olarak ödemeniz isteniyor. Not olarak; Durres’e giden otobüslerin hepsinde Durres yazmıyor. Gidecekleri şehirlerin isimleri yazıyor fakat Durres’e uğrayarak gittiğinden sizde o otobüsleri kullanabilirsiniz. Taksi ile gidecekseniz, yaklaşık 25 euro civarında bir fiyata Durres’e gidebilirsiniz.
Durres ziyaretini, eğer Tiran’da kalıyorsanız ve günübirlik sahile gitmek istiyorsanız, değerlendirebilirsiniz. Onun dışında eğer daha uzun süre tatiliniz varsa biraz daha güneye inip Riviera bölgesindeki sahilleri tercih etmenizi tavsiye ederim.
Durres ve çevresindeki plajlar, Ksamil’deki plajlar kadar güzel olmasa da, kumlu ve Adriyatik Denizi üzerinden güzel manzaralar bulabilirsiniz. Bu bölgedeki en sevdiğim plaj Spille Plajı oldu. Buraya şehirden kısa bir taksi veya otobüs yolculuğuyla gidebilirsiniz.
10. Mavi Göz
Mavi Göz aslında bir kaynak suyudur. Kaynağı yerin yaklaşık 50 metre dibinde yer alan mağaradan gelmektedir ve çok fazla su yüzeye pompalandığından derinliği tam olarak ölçülememiştir. Arnavutluk’un en güzel yerlerinden biridir. Suyu çok berraktır ve derin olan kısmı masmavidir. Özellikle yaz aylarında ziyaret etmek için kesinlikle harika bir yerdir. Mavi Göz, Saranda’nın 22 km doğusunda bulunmaktadır. Bunu yazıyorum çünkü ikinci bir Mavi Göz daha var. O, Mavi Göz’de tam tersi kuzeyde Arnavutluk Alplerindedir. İsterseniz ona da göz atabilirsiniz. İsmi ”Blue Eye of Theth” olarak geçmektedir. Fakat bu yazıda bahsettiğimiz ”Blue Eye” güneyde olandır.
Mavi Göz denmesinin sebebi, sadece suyun mavi olması değil mağaranın da siyah renk olarak tam mavinin ortasında olmasındandır. Buradan çıkan su Bistrica nehrine gider ve nehir de İyon denizine dökülür. (Akdeniz de denebilir çünkü İyon denizi Akdeniz ile Adriyatik’in ortasında kalan alana denmektedir) Suyun berraklığından dolayı derinlik farketmeksizin, dibindeki taşları, bitkileri, balıkları görebilirsiniz.
Bu arada Mavi Göz’ü yakından görebileceğiniz bir yer de mevcut ve buradan göle atlamak yasak fakat yine de atlayanlar var. Ancak, alttan gelen su sizi çok batmadan yine yüzeye itecektir yani dalma şansınız yok gerçi suyun sıcaklığı yıl boyunca 10 derece olduğundan içerisinde çok fazla kalmak isteyeceğinizi de düşünmüyorum. Ama yüzmeseniz bile kesinlikle Arnavutluk gezilecek yerler listenizde ilk sıralarda yerini almalıdır.
Mavi Göz’e giriş ücreti kişi başı yaklaşık 0.50 eurodur, arabalar için ise 0.80 euro alınmaktadır. Otobüsle gelirseniz Saranda – Ergiri (Gjirokaster) otobüsüne binebilirsiniz. Fiyatı 2.5 euro civarındadır. Daha önce de belirttiğimiz gibi, küçük ücretler için yanınızda her zaman LEK bulundurmak önemlidir.
11. Bovilla Gölü
Eğer bir doğa severseniz Bovilla gölü ve çevresini seveceksiniz. Başkent Tirana’nın yaklaşık 20 km kuzeyinde yer alır. Fakat ulaşımında küçük bir sorun var. Buraya giden otobüs yok ve taksi firmaları da yol durumundan dolayı gitmeyi tercih etmiyorlar. Yani 20 km’lik yol ilk kısmı düzgün olmasına rağmen yine de 1 saate yakın sürüyor. Dolayısıyla tek ihtimaliniz özel araçlarla ulaşmak yada tur operatörleriyle gitmek. Açıkcası burası için bir tur operatörüyle anlaşıp giderseniz, sorunsuz bir şekilde ve heryeri keşfederek turunuzu tamamlarsınız.
Bovilla Gölü’ne ulaştığınızda ilk önce dağa doğru bir yürüyüş yapabilirsiniz. Yaklaşık 20 dakikalık bir yürüyüşten sonra izleme balkonuna ulaşacaksınız. Ordan güzel fotoğraflar çekebilir ve manzarayı izleyebilirsiniz. Metal balkona giriş ücreti 0.9 euro civarında. Burada bulunan restoranda (Bovilla restaurant) birşeyler yiyip, dinlenmek isteyebilirsiniz.
Gölün çevresi muhteşemdir. Gölün suyu parlak turkuaz mavisi rengindedir. Bu güzel manzaralar, uçurumlar, yürüyüş, tırmanma ve dağcılık fırsatları için trekking sevenler için idealdir. Fakat yüzmek için Bovilla gölü uygun değil. Yani kumsal yok, üstünüzü değiştirebileceğiniz bir yer yok gibi.
12. Avlonya
Avlonya, sahil şehri olarak bilinir ve Arnavutluk Rivierasının başlangıç noktasıdır. Şehir genelde yazın turistlerin gelmesiyle canlanıyor ve turistlerin tercih ettiği yerlerin başında gelmektedir.
Burada tekne turu yapmanızı tavsiye ederim. Turla birlikte Karaburun bölgesi ve Sazan Adası’nı mutlaka görün. Su masmavi ve gerçekten rüya gibi. Avlonya’da gezilecek diğer yerler, 13. yüzyılda yapılan Bizans’a ait St Mary’s Manastırı, Apolonia Arkeoloji Müzesi, Llogara Geçidi
Son olarak, şehir plajları yaz aylarında çok kalabalık olabilir. Beyaz çakıllı bir plaj için güneydeki Orikum Plajı’na veya kumlu bir plaj için kuzeydeki Narta Plajı’na gidebilirsiniz.
13. Saranda
Saranda, Ksamil’in hemen kuzeyinde bulunan güzel bir sahil tatil kasabasıdır. Denizin hemen yanında yer alan yürüyüş yolunda yürüyüş yapıp sahil kesimini dolaşabilirsiniz. Ayrıca burada da tekne turu yapabilirsiniz. Deniz turizmi dışında Lekarsi Kalesi’ne çıkabilirsiniz ve burada oturup birşeyler içebilirsiniz. Gün batımı izlemek için de buralardaki barlarda oturabilirsiniz.
Kırk Aziz Şehit Manastırı da geldiğinizde görmeniz gereken bir yerdir. Biraz mesafe olsa da Butrint Milli parkı ve Mavi Göz’ü görmenizi tavsiye ederim.
14. İşkodra
İşkodra, Karadağ sınırında yer alır ve sınır İşkodra Gölü’nün ortasından geçer. İşkodra Gölü Balkanlar’daki en büyük göldür. Tekneyle gölü keşfedip ve manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.
İşkodra’da en çok dikkat çeken yer Rozafa kalesidir. Kale merkezden bir kaç kilometre uzakta tepenin üzerinde kurulmuştur. Buradan İşkodra gölünü izleyebilir ve hemen tepenin aşağısında 3 nehrin birleşmesini görebilirsiniz. Rozafa kalesinde müze de yer almaktadır ve müzenin girişinde bir kadın heykeli vardır. Efsaneye göre burayı yapan 3 kardeş, kadını kalenin tamamlanması için adak etmişlerdir.
Burada ziyaret edebileceğiniz bir diğer yer ise, Venedik maske fabrikasıdır. Burada müzeyi gezip 1500’ün üzerindeki maskeyi görebilirsiniz. 108 metre uzunluğundaki Mes Köprüsünü de ihmal etmeyin. Osmanlı döneminde yapılmış olan bu taş köprü, Arnavutluk’ta hala ayakta olan en uzun köprüdür. Fotoğraf severler için Maruba Fotoğraf müzesi vardır ve burada Arnavut fotoğrafçıların fotoğrafları sergilenmektedir.
İşkodra’nın merkezine çok uzak olmayan Theth Milli Parkı görmeye kesinlikle değer. Buradaki dağlar, arka planda keskin ve dik bir şekilde yükselir. Eğer cesaretiniz varsa, Theth’ten Valbona’ya yürüyerek Kuzey Arnavutluk’ta en iyi manzaraları keşfedebilirsiniz.